MUĞLA İLİNİN TARİHÇESİ VE MASA DAĞI


Merhabalar :) Size bugün üniversite okumak için geldiğim Muğla ilinin tarihçesini ve  yerli halk tarafından Asar Dağı olarak bilinen Masa Dağı'nı anlatacağım.Muğla kenti sadece Bodrum Marmaris gibi tatil yerleriyle değil çok eski bir yerleşim yeri olmasıyla da önemlidir. 
Bugün muğla ilinin büyük bölümü eski çağda Karya denilen bölgenin içinde yer alıyordu. 
Göç ve ticaret yollarının üzerinde yer alan Mobolla, İç Karya'nın önemli yerleşmelerinden biriydi. Bereketli tarım arazilerine sahip ovaya hakim ve savunmaya elverişli Masa Dağı üzerine kurulmuş olan kent M.Ö.6. yüzyıldan itibaren günümüze dek bu özelliğini hep korumuştur. 
Yerleşimin bilinen en eski ismi Mogla dır. Kalymnos Adasında bulunmuş ve M.Ö. 4. ve 3. yüzyılda tarihlenen bir onurlandırma yazıtında kentin ismi Mogla şeklinde yer almaktadır. M.Ö. 2. yüzyılda tarihlenen ve muğlada ele geçen bir yazıtta şehrin ismi Mobolla olarak geçer. 



İmparator Connstantinus VII Porphyrogenitus’un eserinde yerleşimin isminin M.S. 10. yyüzyılda Mobola ya dönüştüğü görülmektedir. Öyle anlaşılıyor ki kentin ismi yüzyıllar içinde uğradığı küçük değişikliklerle günümüze kadar ulaşmış, bundan böyle de Muğla olarak dilimize yerleşmiştir. Antik dönemde küçük bir yerleşim yeri olan Mobolla'ya Antik yazarlar çok az değinmişlerdir. Bu nedenle kentin tarihi hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıdır.




Antik Mobolla kentine ait kalıntıların neredeyse tümü Basmacı ve Karamuğla Deresi ile sınırlanan Masa Dağı diğer adıyla Asar Dağı olarak tanınan tepe üzerindedir. Kuzeyde nispeten eğimin az olduğu alanda savunma amaçlı inşa edilen surlar, yerleşmenin tüm kuzey ve kuzeydoğusunu kuşatır. Yaşam alanları ile sivil ve dinsel yapıların surların güneyinden başlayarak Masa Dağı üzerine yayılmıştır. Masa Dağı'nda define avcıları tarafından zarar verilmiş eski mezarlar görebilirsiniz. 


Muğla'da şehir merkezinde yapabileceğiniz en güzel etkinliklerden biri de Masa Dağı'na yürüyüştür.
Masa Dağı'na yürüyüş yapmak isterseniz şehir merkezindeki Kurşunlu Camiyi geçip Eski Muğla diye adlandırılan bölgeden yukarı çıkıp evlerin arasından geçmeniz yeterli olacaktır. 



Masa Dağı'na ulaştıktan sonra doğru yolda olduğunuzu anlamanın en kolay yoluysa belirli aralıklarla kırmızı ve beyaza boyanmış çizgileri takip etmek.


Yol üzerinde eski mezarlar bulunmaktadır.Defineciler genellikle bu mezarlara büyük zararlar vermişler. Mezarlar ilk yapıldıkları zaman mezara yabani hayvanlar girmesinler diye büyük kayalarla örtülüymüş. 
kaya mezarları 



önü açılmış bir kaya mezarı


Eskiden insanlar burada hayvancılık yaptığı için yol boyunca bir kaç tane hayvanlar için yapılmış su yerlerini görebilirsiniz 




Yol boyunca tortul kayaçlardan oluşan büyük kayalar görüyorsunuz.Bu tortul kayaçlar çeşitli etkenlerle parçalanmışlar ve  misafirlerine bolca konglomera ve breşler görme olanağı sağlıyor.  



Yazar tavsiyesi: Havada altocumulus ve cirrus tipi bulutlar olduğu zaman giderseniz manzaranın keyfini daha iyi çıkartabilirsiniz. :) 








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TÜRKİYE'DE YAĞIŞ REJİMLERİ

TÜRKİYE'DEKİ İKLİM TİPLERİ