Coğrafyanın ilkeleri
COĞRAFYANIN İLKELERİ NELERDİR?
Coğrafyanın etüt sahasını, beşeri ve doğal çeşitli olayların görüldüğü yeryüzü meydana getirir. Ancak bütün bu olaylarla ve bu olayların üzerinde görüldüğü yeryüzüyle ilgilenen başka bilim daları da vardır. Her birinin bu olaylara farklı bakış açıları ve yöntemleri olduğu gibi coğrafyanın da kendine söz konusu olaylara farklı bir bakış açısı, yöntem ve teknikleri bulunmaktadır. Coğrafyanın kullandığı 3 ilke vardır. Bunlar nedensellik ilkesi, dağılış ilkesi ve karşılıklı ilgi ilkesidir.
Nedensellik İlkesi
Bütün bilimsel araştırmalarda olduğu gibi coğrafya biliminde de etüt edilen olayların sebep ve sonuçlarını ortaya koymak, esas amaçlarındandır. Bu amacı gerçekleştirmek için "nerede" "ne zaman" "nasıl", "niçin" ve benzeri sorulara cevap aramak, bulmak ve ortaya koyup yorumlamak gereklidir.
Dağılış İlkesi
Topografik özellikler, iklim, bitki örtüsü, nüfus, yerleşme vb bütün coğrafi olaylar dağılış ilkesine konu edilebilir. haritalar coğrafyanın vazgeçilmez araçlarıdır. Olayların dağılışı haritalarla en iyi şekilde yapılabilmektedir.
Karşılıklı İlgi İlkesi
Coğrafi olayların birbirleriyle karşılıklı ilişkilerini araştırır. Bu nedenle coğrafi olaylar incelenirken aralarındaki karşılıklı ilişki yani bağlantıları da ortaya konur.
Yorumlar
Yorum Gönder